2009年3月16日

點解要同班圍村佬讓步?

Tell me it is not Hong Kong.

Sent to you via Google Reader

點解要同班圍村佬讓步?


三貨櫃車堵塞錦綉大道


錦綉花園管理處禁止貨櫃車使用錦綉大道,今早有三輛貨櫃車駛入錦綉大道後不肯離去,與聲援的居民對峙。


今早有貨櫃車司機因不滿錦綉花園管理公司設閘桿禁止貨櫃車駛入錦綉大道,將拖頭停在錦綉大道外,阻塞屋苑交通。


近百民錦綉花園的居民到場聲援,又報警救助。警方到場調解。中港貨運聯會主席蔣志偉亦在場斡旋,事件暫時未解決。(即時新聞)」


呢件膠事大家都知道係大生圍呢班友做,上次成棚貨櫃佬阻塞中環,警察就打爛車窗開走架車,點解今次警方唔咁做?警方次次拉長毛班友就咁爽,依家呢班人野蠻兼擾亂社會治安,點解警方又唔強硬行動?原來劉皇發入咗行政會議後,新界圍村佬係惡啲,明晒。


我真係想知,如果有人包圍大生圍,搞到啲貨車出唔到,呢班友會有乜反應。




Humbly submitted from my iPhone